V. ROČNÍK NÁMESTOVSKÝCH AUTORSKÝCH ČÍTANÍ

V. ROČNÍK NÁMESTOVSKÝCH AUTORSKÝCH ČÍTANÍ

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

3.10.2016 Pondelok 11:00

11:00 v priestoroch Strednej odbornej školy v Námestove predstaví svoju tvorbu RADEK ŠTEPÁNEK a VOJTO KUČERA.

11:30 v priestoroch Gymnázia Antona Bernoláka v Námestove budú čítať zo svojej tvorbyPETER GETTING, JURAJ ŠEBESTA a besedovať vydavateľ IVAN HARMAN.

12:00 v Dome kultúry v Námestove v priestoroch mestskej knižnice budú čítať zo svojej tvorby JANO LITVÁK, ERIK ONDREJIČKA a PETER MILČÁK, hudobne sprevádza MILOŠ ŽELEZŇÁK. Moderuje PETER ZEMANÍK.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Projekt so zameraním pre stredné školy v Námestove a širokú verejnosť. Študenti sa stretnú so súčasnými píšucimi autormi zo Slovenska a Čiech.

Jubilejný piaty ročník chce nadviazať na úspešné predchádzajúce ročníky Námestovských autorských čítaní, na ktorých pozvaní spisovatelia propagovali slovenskú literatúru medzi stredoškolskými študentmi a motivovali ich, aby čerpali zo svojho kraja inspiráciu a tvorivé nápady. Organizátori podujatia chcú pútavou formou pritiahnuť dnešných mladých ľudí k súčasnej slovenskej a českej poézii a próze.

PETER GETTING (1975) - Prozaik, publicista, aktivista. Je autorom poviedkovej zbierky "Klietky" (2007), románu "Mrchovisko" (2010), zbierky scenárov "Tiene čiže Mein Kampf" (2012) a zbierky poviedok "Errata" (2014). Okrem knižnej produkcie publikuje aj časopisecky a v rozhlasovom éteri. Podieľal sa na viacerých občianskych a kultúrnych kampaniach (Dosť bolo ticha, Nechceme sa prizerať a i.), publicisticky prispieva do týždenníka Plus 7 dní, v mesačníku Nota bene má pravidelný stĺpček Literárium.

IVAN HARMAN - Je zakladateľ a riaditeľ vydavateľstva Artis Omnis, ktoré už jedenásty rok ponúka čitateľom pôvodnú, slovenskú tvorbu. Na začiatku jeho vydavateľského zámeru stála myšlienka skultúrnenia vlastného životného priestoru a podpory autorov z regiónu, v ktorom žije. Postupne sa vydavateľské aktivity vydavateľstva Artis Omnis rozšírili do celoslovenských rozmerov a mnohých žánrov. Dnes sú najznámejším vydavateľstvom slovenskej fantastiky. Spolupracovali s viac ako stovkou autorov a vydali takmer osemdesiat titulov.

VOJTĚCH KUČERA - Narodil sa v Třinci. Básnik a príležitostný editor, v rokoch 1999-2003 šéfredaktor Vendryňského poetického magazínu Weles, od roku 2007 organizátor a dramaturg Literárne súťaže Františka Halase, určenej začínajúcim autorom do tridsiatich rokov. Knižne vydal tri básnické zbierky: Samomluvy (2000), A hudba? (2005), Nehybnosť (2010). Hypertextová verzia poslednej menovanej je k dispozícii aj na www.nehybnost.cz. Žije v Brne.

JÁN LITVÁK - Básnik, jazykový redaktor, šéfredaktor magazínu Doma v záhrade, narodil sa 26. augusta 1965 v Bratislave. Vydal desať kníh beletrie, mestské a vidiecke texty indické, mikropríbehy o ľuďoch, záhradnej flóre aj drobnej faune: Bratislavské upanišády (2007), Básne prané v studenej vode (2010), Oranžová tráva (2012). Prekladá (Blake, Rimbaud, Chlebnikov, Barnes), pripravuje Literárne piatky a iné dni – čítačky slovenských autorov a pásma pre rozhlas. Naposledy knižne vydal List v perzštine ( 2013).

PETER MILČÁK - Peter Milčák (1966), vydal básnické zbierky Záprah pred zimou (1989), Prípravná čiara 57/Preparation Line 57 (2005) a Brum (2012) a literárnovednú monografiu Postava a jej kompetencie v rozprávkovom texte (2006). Preložil výbery z poézie M. Sweeneyho Piknik na ľade, K. Patchena 23. ulica sa končí v nebi, A. Nowlana Ja, Ikarus, H. Poświatowskej Duchovné cvičnia pre mačku, Z. Herberta Fortinbrasov žalospev (spolu s Mariánom Milčákom) a Cz. Milosza To (spolu s Mariánom Milčákom) a knihu pre deti M. W. Sharmatovej Nedostižný Edo a jeho detektívne príbehy.. Od roku 1991 vedie svoje vydavateľstvo Modrý Peter zamerané predovšetkým na vydávanie pôvodnej a prekladovej poézie a literárnej vedy a esejistiky. V súčasnosti pôsobí na Filologickej fakulte Bieloruskej štátnej univerzity v Minsku.

ERIK ONDREJIČKA - narodil sa v bratislavskom Starom Meste, kde dodnes žije a pracuje. Písaniu poézie sa venuje už viac ako dve desaťročia. Knižne debutoval v roku 2004 básnickou zbierkou Na vnútornej strane viečok. V roku 2006 mu vyšla zbierka Tanec večerných vločiek. V roku 2008 spolu s hudobníkom Milošom Železňákom vytvoril hudobno-poetické CD 5 Dokonalostí a iné básne. V roku 2009 vyšli Ondrejičkove (e)Pigramy a veršovaná knižka pre deti Čo sa skrýva v ceruzke. V 2010 vytvoril hudobno-poetický cyklus mestskej poézie Oči a rýmy – Nočné piesne kamenného mesta. V r. 2011 bola vydaná upravená verzia debutovej zbierky Na vnútornej strane viečok. Tri z jeho piatich kníh dostali literárne ocenenia. Za zbierku Oči a rýmy, ako aj za reedíciu zbierky Na vnútornej strane viečok, získal ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska.

JURAJ ŠEBESTA - Pracuje a žije v Bratislave. Publikuje poviedky a články v rôznych periodikách. Prekladá divadelné hry z angličtiny. Slovenský rozhlas uviedol jeho hru Kuleha. Knižne debutoval roku 2005 zbierkou poviedok Triezvenie (nové vydanie 2015). V roku 2008 vydal román Keď sa pes smeje, za ktorý získal viaceré ocenenia: Objav roka – Cena Stana Radiča, Kremnické gagy 2009; finalista súťaže Anasoft litera 2008; Najlepšia kniha pre deti a mládež – zima 2008, Bibiana a Slovenská sekcia IBBY; Zápis na čestnú listinu IBBY 2010. V roku 2011 vyšiel jeho komiksový román Venussha (Ťažký týzdeň), za ktorý tiež získal rôzne ocenenia. V roku 2013 publikoval monografiu Cesta prekladu dlhým dňom do noci.

RADEK ŠTEPÁNEK - Vydal zbierku básní Soudný potok (2010) , Přeletět moře nad Bezdreví (bibliofilie, 2012), Kraj/ky Pagu (2013) a Rám pro pavoučí síť (2016). Pracuje ako novinár. S Vojtěchem Kučerou organizuje stretnutie básnikova Děkujeme za Vaše Básně! Niekoľko rokov pôsobil aj ako textár a spevák skupiny Black Spirit Rose, s ktorou vydal dve CD. Žije v Prachaticích.

MILOŠ ŽELEZŇÁK - gitarista, skladateľ Miloš Železňák bude autorské čítania hudobne doprevádzať. Patrí nepochybne medzi veľmi osobité zjavy na našej hudobnej scéne. Rodák z Humenného, vyštudovaný pedagóg, ktorého hudobný záber siaha od rocku, cez blues až po jazz spolupracoval počas svojej doterajšej, a je potrebné poznamenať, že pomerne plodnej hudobnej kariéry s takmer kompletnou domácou hráčskou špičkou.

Dĺžka podujatia: 180 minút
Rok výroby: 2016
Dátum lokálnej premiéry: 3. október 2016