VERÍM PANE 2017

VERÍM PANE 2017

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Koncerty, workshopy, diskusie a bohatý duchovný program

18. - 23.7.2017

Najstarší slovenský festival kresťanskej hudby Verím Pane otvára svoje brány už 18. júla a potrvá tradične až do nedele, 23. júla. Bude to už celkovo 27. ročník, pričom už dvadsiaty raz bude jeho domovom Námestovo. Práve v Námestove vzniklo aj dlhodobé motto festivalu: „Doma je doma!“.

Novinkou tohto ročníka festivalu Verím Pane bude okrem nových hudobných zoskupení aj viac duchovného programu. Pribudnú sv. omše s účasťou detí, festivalové sv. omše obohatia svojou prítomnosťou viacerí kňazi, ktorí budú každý deň na záver programu viesť modlitbu doprevádzanú známymi zoskupeniami i nádejnými talentmi kresťanskej hudobnej scény. Svoju účasť prisľúbili kňazi Marek Jamrich, Martin Mekel, Dominik Markoš, Branislav Kožuch a Ján Buc. Spomínané modlitby budú hudobne doprevádzať zvučné mená: Dominika Gurbaľová a priatelia, F6, Heartbeat či Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina z Bratislavy.

Z hudobného programu nebudú chýbať už festivalové stálice: Kéfas, Boží Šramot, Magnet, Kapucíni, Sába či Križiaci. Novšie tváre slovenskej gospelovej scény na festivale Verím Pane zastúpia napríklad: Tvorivá skupina Poetica Musica, finalistka Gospeltalentu z roku 2013 Slávka Tkáčová, folkový pesničkár Peter Janků, košická formácia HERO, nadupaní nitrianski An(dž)elino alebo “elektrizujúci” DEAL z Košíc. Bude ich však oveľa viac, do pozornosti však dávame ešte pár “chuťoviek”. Na Verím Pane 2017 príde zahrať samostatný koncert aj autor starých pesničiek od Kapucínov - Michal Hirko. Kapela The Elements sa predstaví v unplugged podobe, odznieť by mali ich piesne, ktoré sa z rôznych dôvodov na ich predošlé albumy nedostali. Frontman kapely Sába - Lucian Bezák s hosťami prinesie meditatívne Chvíle s Carlom Carettom. Špecialitkou bude aj QUEENSHOW v podaní kapely Projekt 36. Credo a Metelica pripravujú spoločný polnočný dvojkoncert. Na svoje si prídu aj fanúšikovia popu s výraznými prvkami folklóru pri koncerte Veroniky Rabada. V programe sme vytvorili aj samostatný priestor pre galavečer GOSPELTALENT so špeciálnymi hosťami ako je Lucia Briestenská a Martin Husovský.

Divadelnú scénu zastúpia dve telesá. Námestovský ochotnícky súbor odpremiéruje muzikálovú divadelnú hru Evanjelium podľa Matúša, v ktorej sa pokúsi ukázať, že príbehy z Evanjelia sú stále živé. Fanúšikovia Tanečného divadla ATak môžu zhliadnuť tohtoročnú úspešnú divadelnú inscenáciu Chcel(a) by som letieť..., ktorá vznikla pri príležitosti 100. výročia od narodenia blahoslavenej Zdenky Schelingovej (24. 12. 1916).

V rámci workshopov sa po rokoch vracia zakladateľ a umelecký vedúci tanečného divadla ATak a dlhoročný lektor na Verím Pane - Pavol Danko. Dramatickú tvorbu povedie taktiež dlhoročná lektorka Verím Pane - Hanka Gallová. O muzikantské workshopy sa postarajú: hlas Evka Halčinová, gitaru povedie Lukáš Konštiak, klavír Tomáš Baľak, basu Adrián Malovaník a bicie Michal Puchel. Mária Jašurdová povedie tohtoročný spevokol. Tí, ktorí si chcú vytvoriť niečo materiálne, môžu sa pripojiť do tvorivého ateliéru, ktorý povedie Matej Podstrelenec. Kto má chuť si zabehať, naučiť či osvojiť si niektoré bežecké techniky alebo rovno zmerať sily s ďalšími bežcami, môže sa pridať k Palimu Štefaničkovi.

Nebude chýbať aj ďalší sprievodný program ako napr. spoločenské hry, rôzne športové aktivity a samozrejme obľúbená ČAJOVŇA. V spolupráci s námestovským Rodinným centrom Drobček pripravujeme pre najmenších detskú herňu, rôzne výtvarné a hudobné aktivity pre deti od najmenších až po tých násťročných. Už minulý rok zožali veľký úspech diskusie na rôzne - nielen hudobné - témy. Napríklad tento rok príde diskutovať slovenská športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková. Témou bude „Viera a šport“.

„Hudobný festival Verím Pane nie je len o gospelovej hudbe. Účinkuje na ňom každý, kto je vysporiadaný s jeho názvom.“ – približuje zakladateľ a organizátor festivalu vdp. Juraj Drobný. „Je to predovšetkým stretnutie muzikantov s rodinami a priateľmi.“ – dopĺňa Drobný.

Ak by ste sa chceli zapojiť viac ako len účasťou na programe, hľadáme dobrovoľníkov na pomoc s organizáciou festivalu, stačí sa registrovať na www.verimpane.sk v sekcii INFO - DOBROVOĽNÍCI - záujemcovia neskôr obdržia informácie e-mailom.

Vstup na všetky podujatia festivalu je voľný, festivaloví návštevníci a fanúšikovia ho môžu podporiť dobrovoľnými príspevkami. Pri podujatiach v kultúrnom dome odporúčame využiť možnosť rezervácie miest.

Hudobný festival Verím Pane sa konal prvýkrát v roku 1990 v Horných Kočkovciach. V rokoch 1994 – 1996 bola miestom konania Považská Bystrica. V roku 1997 sa festival nekonal a od roku 1998 sa koná v Námestove.

Festival oficiálne zastrešuje a organizuje LUX communication v spolupráci s organizáciami a inštitúciami: Gospelová muzika, o. z., Rímskokatolícka farnosť Námestovo, Mesto Námestovo, Žilinský samosprávny kraj a Dom Kultúry Námestovo.

Dátum lokálnej premiéry: 18. júl 2017