IMPULZY - VI. ROČNÍK NÁMESTOVSKÝCH AUTORSKÝCH ČÍTANÍ

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

9.10.2017 Pondelok 8:50

VI. ročník Námestovských autorských čítaní chce nadviazať na úspešné predchádzajúce ročníky na ktorých pozvaní spisovatelia propagovali slovenskú literatúru medzi stredoškolskými študentmi a zároveň predstaviť aj autorov z Oravy. Zamýšľame ešte viac posilniť vzájomnú interakciu medzi nimi a zúčastnenými spisovateľmi a preto sme šiestemu ročníku autorských čítaní dali názov - Impulzy.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

8:50 hod. ̶ v priestoroch Strednej odbornej školy v Námestove predstaví svoju tvorbu poetka VLADIMÍRA MARTVÔŇOVÁ, autor MEDARD SLOVÍK a ilustrátor MIRO KNAP.

11:50 hod. ̶ priestoroch Gymnázia Antona Bernoláka v Námestove budú čítať zo svojej tvorby spisovatelia VERONIKA ŠIKULOVÁ, MILOŠ JANOUŠEK a JURAJ ŠEBESTA.

12:00 hod. ̶ v Dome kultúry v Námestove v priestoroch mestskej knižnice budú čítať zo svojej tvorby GABRIELA GRZNÁROVÁ, MARIAN MILČÁK, ERIK ONDREJIČKA, hudobne sprevádza MILOŠ ŽELEZŇÁK. Moderuje PETER ZEMANÍK.

GABRIELA GRZNÁROVÁ – sa narodila v Topoľčanoch, kde v súčasnosti žije a pracuje ako ekonómka. Je absolventkou ekonomickej fakulty VŠP v Nitre. Od detstva má rada umenie a literatúru. Tvoriť začala v deväťdesiatych rokoch. Jej básne boli publikované v Novom slove, Slovenských pohľadoch, Dimenziách, Kultúre, tiež v regionálnej tlači a v zborníkoch. Zazneli v rádiu Regina, Lumen, na poetických festivaloch v Senici, Hodoníne, Banskej Bystrici, Martine, Ružomberku. Získala ocenenia v literárnych súťažiach Básne Asseco Solutions, Literárny Zvolen, Gorazdov literárny Prešov, Literárny salón Trnava, Poetická Ľubovňa, Krídla Ivana Laučíka, Petržalské súzvuky Ferka Urbánka a v mnohých ďalších. V súčasnosti pripravuje s vydavateľstvom Petrus Bratislava svoju básnickú zbierku Neha snehu.

MIROSLAV KNAP – ilustrátor a výtvarník, ilustroval 15 kníh, vyštudoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u prof. Akad.mal.Dušana Kállaya. Získal viacero významných medzinárodných ocenení – Nositeľ Identifikačného kódu Slovenska, Svetová cena Salvadora Dalího, Cena Európskej medaily Franza Kafku za umenie, Cena Európskej únie umenia za výtvarnú činnosť, prvá cena medzinárodnej poroty Perly Adrie a ďalších iných. Venuje sa voľnej a úžitkovej grafike, kresbe, ilustrácii a maľbe. Žije a tvorí v Tvrdošíne. Je členom Umeleckej besedy Slovenska a členom Združenia grafikov. Má vlastnú web stránku www.knap.sk.

MILOŠ JANOUŠEK - spisovateľ, pesničkár a publicista. Divadlo: Prvé kontakty s divadlom sa odohrali počas štúdií v Prahe, v Divadle v Nerudovce. Pre amatérske a neskôr aj profesionálne divadlá skladal najprv len hudbu, neskôr začal písať aj divadelné hry. Literatúra: Knižne debutoval začiatkom deväťdesiatych rokov poviedkovou zbierkou Nevoskové panoptikum, odvtedy vydal ďalších 7 kníh širokého záberu – poviedky, divadelné scenáre, poéziu, teatrologickú a muzikologickú literatúru. Hudba: Tretia línia je hudobná – od začiatku osemdesiatych rokov vystupuje ako folkový pesničkár a člen skupiny Jednofázové kvasenie. S „Jednofázovkou“ nahral 6 albumov (dva z nich boli nominované cenu Radio_Head_Award), začiatkom tohto roku vydal sólový inštrumentálny album Mapy labyrintu.

VLADIMÍRA MARTVÔŇOVÁ – sa narodila v Dolnom Kubíne, strednú školy vyštudovala v Novej Bani – Hrabínín, kde sa začala venovať písaniu básni, žije v Hruštíne. Zapisovala si ich do zošita, neskôr už do mobilu. Najradšej si ich zapisuje v noci, keď svieti na oblohe mesiac, je všade naokolo ticho, všetci spia. Najlepšie sa jej písalo v období, keď bola platonicky zaľúbená. Písanie veršov ju najviac napĺňa a je jej najväčšou útechou a oporou, v čase vnútornej samoty. Jej básne sú o Bohu, priateľoch, láske, vnútorných bojoch, vnímaní života. Okrem básni sa venuje aj písanou článkov do kresťanského časopisu pre mladých Lúčov.

MARIAN MILČÁK - spolupracuje so skupinou tvorcov časopisu Pobocza (Poľsko) a s vydavateľstvom Modrý Peter v Levoči. V 90-tych rokoch 20. storočia pomáhal bratovi (Petrovi Milčákovi) iniciovať literárne podujatia a básnické festivaly. Profesionálne i ľudsky je v blízkom kontakte s mnohými významnými autormi (Miroslav Brück, Marián Andričík, Valerij Kupka). Jeho básne boli preložené do angličtiny, češtiny, poľštiny, nemčiny, francúzštiny, ruštiny, ukrajinčiny, maďarčiny, chorvátčiny, slovinčiny, litovčiny a iných jazykov. Výber z jeho poézie pod názvom Opus her(m)eticum vyšiel v Slovinsku (Ľubľana, 2003). Sám prekladá najmä z poľštiny (Kornhauser, Herbert). Z ruštiny preložil zbierku básní Valerija Kupku Nestálosť. Žije v Levoči.

ERIK ONDREJIČKA – narodil sa v bratislavskom Starom Meste, kde dodnes žije a pracuje. Písaniu poézie sa venuje už viac ako dve desaťročia. Knižne debutoval v roku 2004 básnickou zbierkou Na vnútornej strane viečok. V roku 2006 mu vyšla zbierka Tanec večerných vločiek. V roku 2008 spolu s hudobníkom Milošom Železňákom vytvoril hudobno-poetické CD 5 Dokonalostí a iné básne. V roku 2009 vyšli Ondrejičkove (e)Pigramy a veršovaná knižka pre deti Čo sa skrýva v ceruzke. V 2010 vytvoril hudobno-poetický cyklus mestskej poézie Oči a rýmy – Nočné piesne kamenného mesta. V r. 2011 bola vydaná upravená verzia debutovej zbierky Na vnútornej strane viečok. Zatiaľ poslednou publikovanou Ondrejičkovou básnickou zbierkou pre dospelých bola dvojjazyčná slovensko-anglická zbierka poézie Krajina Diamantov-Land of Diamonds (2014). V roku 2015 mu vyšla ďalšia veršovaná knižka pre deti s ilustráciami Barbory Paulovičovej Abecedári. Tri z jeho piatich kníh dostali literárne ocenenia. Za zbierku Oči a rýmy, ako aj za reedíciu zbierky Na vnútornej strane viečok, získal ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska.

MEDARD SLOVÍK – žije v Rabčiciach, je absolventom prírodovedeckej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Pôsobí ako knihovník-informatik v Mestskej knižnici v Námestove. Publikoval v periodikách Mladé rozlety, Dotyky, Slovenské pohľady a Romboid. Debutoval knihou básni a krátkych próz Medardovská kvapka (1999), ktorú vydal vo vlastnom náklade. Vo vydavateľstve Solitudo mu vyšla poeticko-fantazijná novela Kont(a)ranto (Námestovo, 2003) a vo vydavateľstve Rak zbierka básni Horské dúšky medu. V roku 2014 mu vyšla kniha Psie modré nebo vo vydavateľstve Skalná ruža, ktorá obsahuje krátke prózy spomienkového, cestopisného a reportážneho charakteru a v roku 2017 mu vyjde kniha Stretnutia naslepo vo vydavateľstve Artis Omnis.

JURAJ ŠEBESTA – pracuje a žije v Bratislave. Publikuje poviedky a články v rôznych periodikách. Prekladá divadelné hry z angličtiny. Slovenský rozhlas uviedol jeho hru Kuleha. Knižne debutoval roku 2005 zbierkou poviedok Triezvenie (nové vydanie 2015). V roku 2008 vydal román Keď sa pes smeje, za ktorý získal viaceré ocenenia: Objav roka – Cena Stana Radiča, Kremnické gagy 2009; finalista súťaže Anasoft litera 2008; Najlepšia kniha pre deti a mládež – zima 2008, Bibiana a Slovenská sekcia IBBY; Zápis na čestnú listinu IBBY 2010. V roku 2011 vyšiel jeho komiksový román Venussha (Ťažký týždeň), za ktorý tiež získal rôzne ocenenia. Autorské dramatizácie oboch románov uvádza Divadlo Ludus. V roku 2013 publikoval monografiu Cesta prekladu dlhým dňom do noci. V roku 2017 mu vyšla v slovenčine i rómčine knižky Bájky – Phure vakeribena – o bajki.

VERONA ŠIKULOVÁ - Vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobila ako novinárka. Prvé prózy publikovala časopisecky a v zborníku mladých autorov Druhý dych (1985). Debutovala knihou Odtiene (1997) a ďalej napísala prózy Z obloka (1999), Mesačná dúha (2003), Domček jedným ťahom (2009), Miesta v sieti (2011), Diera do svetra (2012), Medzerový plod(2014), Petrichor (2016). Ocenenia: 1997: Cena Ivana Kraska za knižný debut Odtiene, 2015: Anasoft litera za knihu Medzerový plod, 2016: Krištáľové krídlo za rok 2015 v kategórii publicistika a literatúra za knihu Medzerový plod.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 2017
Dátum lokálnej premiéry: 9. október 2017