IMPULZY - IX. ROČNÍK NÁMESTOVSKÝCH AUTORSKÝCH ČÍTANÍ S ILUSTRÁTORSKÝM WORKSHOPOM - SELFIE AUTOPORTRÉT

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Impulzy - vzájomné interakciu medzi študentami a zúčastnenými spisovateľmi

28.06.2021 Pondelok 9:00

V priestoroch Domu kultúry v Námestove sa 28. júna od 9:00 hod. do 12:00 hod. uskutoční už 9. ročník Impulzy – Námestovské autorské čítania pre študentov stredných škôl. Súčasťou bude aj ilustrátorský workshop – selfie autoportrét so známym ilustrátorom a výtvarníkom Miroslavom Knapom.

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

9:00 hod. v priestoroch Domu kultúry v Námestove ilustrátorský workshop – selfie autoportrét bude viesť MIROSLAV KNAP.

9:00 hod. v priestoroch Domu kultúry v Námestove predstavia svoju tvorbu prozaici JOZEF KAŠČÁK a JANA PLAUCHOVÁ.

10:00 hod. v priestoroch Gymnázia Antona Bernoláka v Námestove budú čítať zo svojej tvorby spisovatelia VALENTÍNA SEDILEKOVÁ, ELENA HIDVÉGHYOVÁ YUNG a PAUL TIENIU YUNG.

10:30 hod. v priestoroch Domu kultúry v Námestove budú čítať zo svojej tvorby básnici KATARÍNA DŽUNKOVÁ a IGOR HOCHEL. Hudobne sprevádza MILOŠ ŽELEZŇÁK. Moderuje PETER ZEMANÍK.

KATARÍNA DŽUNKOVÁ – sa narodila v Košiciach, v rokoch 2006-2014 študovala na Karlovej univerzite v Prahe odbory: medzinárodné teritoriálne štúdiá, porovnávacia jazykoveda a indológia so špecializáciou na sanskrt. V rokoch 2014-2018 absolvovala doktorandské štúdium v Rusku na Katedre biblistiky Petrohradskej štátnej univerzity. Je doktorandkou Ústavu východoeurópskych štúdií na UK v Prahe. Venuje sa jazykovednému výskumu, spolupracuje s Akadémiou vied Českej republiky. V roku 2010 debutovala básnickou zbierkou Palica brata a palica slnka, za ktorú získala cenu za najlepší debut v ankete Kniha roka a prémiu Ceny Ivana Kraska. Ďalej publikovala prózu Eupalinova láska (2014, nominácia na cenu J. Johanidesa), básnickú zbierku Veterné mesto (2010), knihu esejí Pútnické impresie Európou a Ruskom (2019), preklady z nemčiny (M. Hesemann: Genocída Arménov, 2018), sanskrtu (Nala a Damajantí, 2017) a ďalších jazykov.

IGOR HOCHEL - (nar. v Bratislave) vyštudoval slovenčinu a bulharčinu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pôsobil ako vysokoškolský učiteľ, lektor slovenského jazyka na univerzite v Sofii, redaktor a šéfredaktor literárneho periodika Romboid. V r. 2006 – 2008 bol predsedom Klubu nezávislých spisovateľov, v r. 2008 – 2012 predsedom Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska. V súčasnosti je docentom slovenskej literatúry na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a zároveň rediguje Romboid. Vydal 8 kníh poézie: Strom pred domom (1979), Svetlá na hladine (1986), Uprostred je mlčanie (1993), Pátrači v krajine nezvestných (1995, s grafickými listami Igora Bencu), Kôra nežne praská (1997), Utkané z vlasov (2005), K mojím ústam nahá (žena) (2009), Muž na peróne (2017). Je aj autorom poviedkovej knihy Muchy (v treťom roku okupácie) (2013). Intenzívne sa venuje literárnej kritike. Vydal odborné monografie Dotyky, sondy, postoje (2003) a Ladislav Ballek. Príbeh ako princíp (2005). Podieľal sa na viacerých literárnovedných publikáciách. Z bulharčiny preložil prozaické diela Jordana Radičkova, Ivana Davidkova, Ivana Kalčeva, Maxima Asenova i ďalších autorov, výber z poézie Dimany Ivanovovej, z macedónčiny výber z poézie Matea Matevského.

MIROSLAV KNAP – nar. 1973 v Trstenej ilustrátor a výtvarník, ilustroval 15 kníh, získal viacero významných medzinárodných ocenení – Nositeľ Identifikačného kódu Slovenska, Svetová cena Salvadora Dalího, Cena Európskej medaily Franza Kafku za umenie, Cena Európskej únie umenia za výtvarnú činnosť, Cena Leo Winkelera, Cena Prix Taylor, Cena V.O.A.S. Asociácie, Prvá cena medzinárodnej poroty Perly Adrie a ďalších iných. Venuje sa voľnej a úžitkovej grafike, kresbe, ilustrácii a maľbe. Je členom Umeleckej besedy Slovenska a členom Združenia grafikov. Obrazy a grafiky Miroslava Knapa sa nachádzajú vo viacerých zbierkach galérií, múzeí a v súkromných zbierkach po celom svete. Zaradený je medzi osobnosti slovenského národa na portáli www.osobnosti.sk. Pôsobí ako odborný pedagóg výtvarného umenia na Škole umeleckého priemyslu v Nižnej a na Základnej umeleckej škole v Trstenej. Žije a tvorí v Tvrdošíne.

JOZEF KAŠČÁK – Narodil sa v Bardejove, vyštudoval Filozofickú fakultu UPJŠ v Prešove, aprobáciu slovenský jazyk a literatúra – dejepis. Od roku 1993 pôsobí najčastejšie v médiách (rádio a televízia) alebo v školstve. Okrem toho, čo vyštudoval, ho zaujíma amatérsky šport, najmä cyklistika, hudba, film, má rád prírodu a všetky vtáčiky, ktoré ho ráno nebudia svojím vreskotom. Pod vplyvom náborovej akcie Na Orave dobre, na Orave zdravo, ale na Orave švárnych chlapcov málo, zakotvil v Dolnom Kubíne, kde už dve desaťročia žije a pracuje. Jozef Kaščák je ženatý a má dve deti.. Prvotina Živá reklama je výberom textov, ktoré vznikli pre ranné vysielanie Rádia Regina. A prečo práve Živá reklama? Pretože každý z nás je chodiacou živou reklamou: tým, čo na sebe nosíme, s kým sa kamarátime, čo jeme, koho vety opakujeme. Zaujíma ma, čo je ešte súčasťou tohto reklamného obalu a kde už je človek sám za seba. Druhotina Farby života plynulo nadväzuje na svoju predchodkyňu, skladám v nej farebné kúsočky obrazu, ktorý pri nadhľade vytvára pestrú koláž našej každodennosti.

JANA PLAUCHOVÁ – je autorka štyroch science-fiction románov. Narodila sa v roku 1987 v Banskej Bystrici, od roku 2020 žije v Kremnici. Vyštudovala biológiu aj Pomaturitné štúdium astronómie, kde teraz pôsobí ako prednášajúca v predmete raketové technológie. Zároveň pracuje ako odborná pracovníčka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Momentálne vydáva rozsiahlu encyklopédiu o súhvezdiach. Okrem písania tiež prednáša o témach súvisiacich s vesmírom, bloguje, recenzuje, maľuje, modeluje a aranžuje.

VALENTÍNA SEDILEKOVÁ – je autorkou 4 kníh - fantasy série Pokrvní a autobiografickej knižky Chuť žiť. Zastrešuje tiež celoslovenský projekt s rovnomenným názvom, ktorý sa venuje liečbe, prevencií a pomoci v oblasti porúch príjmu potravy. Momentálne pracuje na záverečnej časti trilógie a plánuje byť naďalej knižne aktívna. Pracuje v reklamnej agentúre ako projektová manažérka. Má 20 rokov a žije v Bratislave.

PAUL TIENIU YUNG – sa narodil r. 1965 v Číne. Vyštudoval Enviromentalistiku na Nankingskej Univerzite. Postgraduálne štúdium ukončil na Čínskej Akadémii vied v Pekingu. Od r. 1997 žije s rodinou na Slovensku. Od r. 2001 je slovenským štátnym občanom. Pracuje ako tlmočník, prekladateľ, niekoľko rokov bol šéfredaktorom Slovensko-čínskych obchodných novín. Je autorom textu i fotografii v knihe „Bratislava – Krásavica na Dunaji“ v čínštine. Píše poéziu aj prózu. Na internete propaguje Slovenskú kultúru a univerzálne a tradičné hodnoty. V r. 2016 založil cestovnú kanceláriu s cieľom sprístupňovať prírodno-kultúrne hodnoty Strednej Európy čínskym turistom.

ELENA HIDVÉGHYOVÁ YUNG-nar. v Bratislave, slovenská poetka, prozaička, prekladateľka. Vyštudovala čínsky jazyk a kultúru na FiF UK v Bratislave (1994). Pracovala ako vedecká pracovníčka Kabinetu orientalistiky SAV, od r.1997 žije v slobodnom povolaní ako súdna prekladateľka čínskeho jazyka. Vydala zbierky básní Prasestre (2006), Homme fatal (2008), Materia prima (2014) a ľúbostný román z čínskeho prostredia Dážď slivkových kvetov (2011). Autorkine básne boli preložené do viacerých jazykov a publikované v domácich i zahraničných antológiách slovenskej poézie (francúzsky, česky, maďarsky) a v bulharčine ako samostatná zbierka (Jesenná žena, 2014). Typický pre jej poéziu je jazyk alegórie a snov, neraz s odkazmi na kresťanstvo i slovenské ľudové rozprávky. Hlboký psychologický ponor a zmyslovosť patria k neodmysliteľnej súčasti jej tvorby.

Dĺžka podujatia: 240 minút
Rok výroby: 2021
Dátum lokálnej premiéry: 28. jún 2021

Galéria